Skip to content

Glicin

A glicin olyan aminosav, mely kiemelten fontos szerepet játszik az ízületek, porcok, szövetek és izmok egészségében. Bár nem esszenciális aminosav, tehát a test képes előállítani, számos létfontosságú funkciót lát el, melyek elengedhetetlenek a testünk megfelelő működéséhez. A glicin szerepe kiterjed az ízületek és porcok védelmétől az izomépítés támogatásáig, ezáltal kulcsszereplője az egészséges mozgásszervi rendszernek. A glicin egyik legfontosabb szerepe az izomszövet kialakulásának elősegítése azáltal, hogy a glükózt az izomsejteket tápláló energiává alakítja át. A kollagénben található fehérje körülbelül egyharmada glicin. Ahhoz, hogy a sejtek megfelelően működjenek, a glicin segít az egészséges DNS-szálak kialakításában. Segít minimalizálni a májban tapasztalható károsodásokat, amikor elnyeli az idegen anyagokat, toxinokat vagy alkoholt.

Az egyik legfontosabb funkciója a kollagén és zselatin előállításában való részvétel. Ezek az anyagok alapvető fontosságúak az ízületek, inak és ínszalagok megfelelő működéséhez, hiszen biztosítják a rugalmasságot és a tartósságot. A kollagén jelentős mennyiségben tartalmaz glicint, így az aminosav elengedhetetlen a kötőszövetek megfelelő működéséhez és regenerálódásához. Emellett segíti megelőzni az értékes fehérjék lebomlását, elősegíti az izomtömeg növekedését és hozzájárul az izomregenerációhoz, így támogatva az egészséges izomzatot és az aktív életmódot.

Az emésztőrendszer egészségében is kiemelkedő szerepet játszik. A kollagén és zselatin előállítása révén támogatja az emésztőrendszer szöveteinek integritását és védelmét, megakadályozva a szivárgó bél szindróma és más emésztőrendszeri problémák kialakulását. Emellett részt vesz az emésztőenzimek és epesavak előállításában, melyek szükségesek a hatékony tápanyagok lebontásához és felszívódásához.

Az antioxidáns tulajdonságoknak köszönhetően a glicin védelmet nyújt a sejteknek a károsodástól és az öregedéstől. A glutation előállításában való részvétel révén segít megelőzni az oxidatív stressz okozta károsodásokat, így hozzájárulva az egészséges sejtműködéshez és az öregedés jeleinek csökkentéséhez. A kutatások azt mutatják, hogy a glicin fontos szerepet játszik mind az emésztő, mind a központi idegrendszer funkcióiban, amelyek nagy szerepet játszanak az egészséges, fiatalos test fenntartásában.
A metionin egyike az esszenciális aminosavaknak, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem tudja azt önmaga előállítani, ezért az étkezés során kell bevinnünk. Azonban túlzott mennyiségű metionin fogyasztása, különösen az állati eredetű fehérjékben magas metionin tartalmú élelmiszerek esetén, a szervezetben homo cisztein nevű vegyület képződéséhez vezethet. A homo cisztein olyan anyag, amely magas szintje károsítja az erek belső falát, növelve ezzel az érelmeszesedés és más kardiovaszkuláris problémák kockázatát. Ezáltal hozzájárulhat az öregedési folyamatok felgyorsulásához és az egészségügyi problémák kialakulásához. A glicin képes korlátozni a metionin felszívódását, ami azt jelenti, hogy segít csökkenteni a homo cisztein szintjét a szervezetben. Ezzel összefüggésben a kutatások azt sugallják, hogy a metionin bevitelének korlátozása, vagy annak hatásainak csökkentése, például a glicin fogyasztása révén, potenciálisan hosszabb élettartamhoz és egészségesebb öregedéshez vezethet. Míg az embereken végzett vizsgálatok e hatásokat még nem igazolták egyértelműen, az állatkísérletek biztató eredményeket mutattak ebben a tekintetben. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a glicint az alkohol által kiváltott májkárosodás és az akut vagy krónikus májkárosodás egyéb formáinak csökkentésére is lehet használni, valamint az elfogyasztott alkohol lebontását már a gyomorban megkezdi.

A glicin mérsékli a glükóz (vagyis a szénhidrátok) vércukorszintet emelő hatását. Ezenkívül fokozza az inzulin hatékonyságát anélkül, hogy jelentősen emelné az inzulin szintjét. Ugyanakkor növeli a jótékony hatású glükagon szintjét, ami az inzulin “ellenlábasa”. Ennek eredményeként segíthet csökkenteni az inzulin-rezisztenciával járó magas vérzsír szintet. A glicin fontos összetevője a bőrünkben található kollagénnek. A kollagén peptidek hidratáló és bőrfiatalító hatásúak, és a glicin magas tartalma révén hozzájárulnak a ráncok csökkentéséhez és a bőr rugalmasságának növeléséhez. Kis mennyiségű glicin fokozhatja az éberséget és az agyi mikro kapillárisok keringését. Több tanulmány is foglalkozott a glicin alvásra gyakorolt hatásával emberek esetében, és kimutatta, hogy a lefekvés előtt elfogyasztott glicin javítja az alvás minőségét, elősegíti az elalvást, és enyhíti a túl korai ébredést. Még rövidebb alvási idő esetén is kipihentebbek lehetünk glicin fogyasztása után.

Az összetevőt tartalmazó termékeink:

További összetevők: