A kurkumin, a bromelain és a ördögcsáklya kombinációjának előnye az osteo artritiszes szinoviális sejtek gyulladásának csökkentésére.4
Az osteo artritisz (OA) a leggyakoribb ízületi gyulladásforma, milliókat érint világszerte, és ízületi fájdalommal és gyulladással jellemezhető. Ez egy összetett betegség, amelyben gyulladásos tényezők vesznek részt, és az egész ízületet érinti, ideértve a szinoviális membránt is.
Egy tanulmány során kiderült, hogy az ízületi gyulladásban szenvedő emberek szinoviális sejtjeit LPS-sel stimulálva, azaz gyulladásos hatásnak kitéve, számos olyan fehérje kifejeződése növekedett, amelyek szerepet játszanak az OA folyamatában. A tesztelt növényi kivonatok, külön-külön alkalmazva, csak korlátozott hatást fejtettek ki az LPS által kiváltott gyulladásos folyamatokra. Csak a kurkumin mutatott enyhe ellenhatást az LPS hatásával szemben. Ugyanakkor, a kurkumin, bromelain és ördögcsáklya együttes alkalmazása jelentős hatást fejtett ki az LPS által indukált változásokra az emberi OA szinoviális sejtekben. Ebben az esetben szignifikánsan csökkent a gyulladással, katabolizmussal és fájdalommal összefüggő fehérjék génexpressziója és/vagy felszabadulása.
Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a kurkumin, bromelain és ördögcsáklya kombinációja hatékonyan képes csökkenteni az ízületi gyulladásos folyamatokat, amelyek kulcsszerepet játszanak az osteo arthritis (OA) progressziójában és a kapcsolódó fájdalomban. Az eredmények alapján feltehető, hogy ezek a növényi kivonatok potenciálisan hasznosak az OA kezelésében.
Bromelain és antibiotikumok
A bromelain képes fokozni az antibiotikumok szövetáteresztő képességét és felszívódását szájon át, bőr alá vagy izomba történő beadást követően. Az emberekben a bromelain növeli az antibiotikumok szintjét a vizeletben és a vérben. A bromelain beadása után magasabb vér- és szöveti szinteket lehet megfigyelni az amoxicillin és a tetraciklin esetében. Ennek eredményeként a gyógyszer magasabb szérum- és szöveti szintjei fenntarthatók. Így a bromelain fokozza az antibiotikumok hatékonyságát és csökkenti a mellékhatásokat. A pyelonephritis, a bőr Staphylococcus fertőzése, a végbél tályogok, az orrmelléküreg gyulladás, a cellulitisz, a hörghurut, a tüdőgyulladás és a thrombophlebitis olyan betegségek, amelyeket a bromelain és az antibiotikum terápia egyidejű alkalmazásával gyorsabban lehet kezelni. A bromelain nagyban növeli az antibiotikumok hatékonyságát különböző körülmények között. Nanorészecskék (NP-k), ahogyan a gyógyszergyártásban használják, jelentős hozzájárulást tettek a különféle betegségek modern kezeléséhez. A bromelain, mint proteolitikus anyag, növeli a részecskék kötési affinitását és módosítja a felületi területüket.
Papaya enzim és bromelain enzim – az optimális emésztésért és a bélrendszer egészségéért
A papaya és ananász enzimjei hozzájárulnak a kielégítő emésztéshez, a puffadás, a reflux tüneteinek enyhítéséhez, ízületi gyulladás csökkentéséhez. A kellemetlen emésztőrendszeri tünetek a civilizációs táplálkozási anomáliák következményei. A hektikus étkezési szokások, a túl gyakori ételfogyasztás, a rágás fontosságának visszaszorulása, a szénhidrát-zsír kombinációja iránti folytonos vágyakozás, mind hozzájárulnak a gyenge emésztőfunkcióhoz, a puffadásos állapotok, a reflux, a gyulladásos bélbetegségek, az irritábilis bél szindróma, a táplálék-intoleranciák elhatalmasodásához.
A 21. századot jellemző táplálkozási stílus esetén a gyomor mellett a máj epetermelődésére, a hasnyálmirigy enzimjeire is fokozott munka hárul. A megfelelő enzimtermelődés pedig a kielégítő emésztés és felszívódás alapfeltétele.
A Papaya enzimjei (papain, chimopapain, glicil-endopeptidáz, karicain) és Ananász enzimjei (bromelain) természetes és kímélő lehetőséget jelentenek az emésztés támogatásában. Elősegítik a fehérjék emésztését, azok aminosav alkotóelemekké való átalakítását, és a tápanyagok lebontásán túl bizonyítottan immunrendszert támogató, gyulladáscsökkentő (pl. ízületek, akné stb.) aspektussal is bírnak. Preventív jelentőségűek kardiovaszkuláris megbetegedésekben, csökkentik a trombózis kialakulásának kockázatát, az optimális fehérjelebontás által pedig, a haj, bőr, köröm állapotát is pozitívan befolyásolják.
A kurkuma és a Kollagén I. + II izom-, ízületi gyulladás, köszvény kiegészítő kezelésében és műtétek utáni lábadozás elősegítésében javasolt kiegészítés ezen enzimek mellé, amik fokozzák a szinergikus hatásukat.
Piperin és gingerol szinergikus hatásai
Összességében a piperin és a gingerol szinergikusan működve számos módon hozzájárulnak a tápanyagok hatékonyabb felszívódásához és felhasználásához a szervezetben, ezáltal támogatva az egészség és a jó közérzet fenntartását.
A feketeborsban lévő piperin és a gyömbérben található gingerolok egyaránt híresek pl. a kurkumin felszívódásának fokozásában. A vizsgálatok szerint a piperin akár 2000 százalékkal is képes növelni a kurkumin biológiai hasznosulását, ami lenyűgöző eredmény. Ez azt jelenti, hogy a piperin segítségével, a szervezet sokkal hatékonyabban tudja felhasználni a kurkumin által nyújtott jótékony hatásokat. Hasonlóképpen, a gyömbérben megtalálható gingerolok is segíthetik a kurkumin felszívódását, hasonlóan a piperinhez. A gingeroloknak is ismert csípős hatásuk van, és kutatások szerint ezek a hatóanyagok is növelhetik a kurkumin hasznosulását a szervezetben. Ezáltal a gyömbér és a feketebors, mindkettő a kurkumin felszívódását segítő vegyületek, kiegészítik egymást, és együtt még hatékonyabbá tehetik a kurkumin által nyújtott egészségügyi előnyöket.
A piperin és a gingerol nem csupán a kurkumin felszívódásának hatékonyságát növelik, hanem más mikro- és makro tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövények hatóanyagainak felszívódását és biohasznosulását is fokozzák a szervezetben. Ezek az összetevők együttműködve különféle biokémiai folyamatokat befolyásolnak, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok hatékonyabb felszívódását és felhasználását.
A piperin és a gingerol képesek serkenteni a gyomorsav termelését, ami segít az étel gyorsabb lebontásában és emésztésében. Ennek eredményeként a szervezet könnyebben tudja felszívni az elfogyasztott tápanyagokat, beleértve a vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat is.
Ezenkívül ezek a vegyületek stimulálják az egész bélrendszer működését, segítve annak tisztítását és javítva a bélflóra egyensúlyát. Ezáltal elősegítik a tápanyagok hatékonyabb felszívódását és felhasználását a szervezetben.
A piperin és a gingerol emellett serkenti bizonyos emésztőenzimek termelését, mint például a tripszin, az amiláz és a lipáz. Ezek az enzimek fontos szerepet játszanak az emésztésben és a tápanyagok lebontásában, így hozzájárulnak a tápanyagok hatékonyabb felszívódásához.
Ezen túlmenően a piperin és a gingerol gátolja a P-glikoprotein nevű fehérjét, amely a sejtek hatóanyaggal szembeni védekezésében játszik szerepet. Ennek eredményeként megakadályozzák, hogy a tápanyagok idő előtt kiürüljenek a szervezetből, és lehetővé teszik, hogy hosszabb ideig maradjanak a szervezetben, ami fokozza a biohasznosulásukat.