A gyömbér egy olyan növény, amelyet széles körben használnak, és ismernek a bioaktív vegyületei miatt. Számos bizonyíték gyűlt össze arra, hogy a gyömbér több olyan biológiai tevékenységgel rendelkezik, mint antioxidáns és anti-gyulladásos képességek.
A gyömbérben jelenlévő 400 féle vegyület közül négy fenolos vegyület felelős főként a biológiai hatásokért a gingerolok, a shogaolok, a paradolok és a zingeron; összességében in vitro és in vivo tanulmányok bizonyították erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns aktivitásukat. Az oxidatív stressz akkor jelentkezik a szervezetben, amikor az antioxidáns mechanizmusok nem működnek megfelelően, így reaktív oxigén fajták termelődésének és eltávolításának egyensúlyhiánya következik be. . A gyömbérkivonat serkentette több antioxidáns enzim kifejeződését, és csökkentette a ROS és a lipidperoxidáció képződését.
A már említett”Reaktív Oxigén Fajok” (“ROS” rövidítés) olyan kémiai molekulák, például szabadgyökök vagy peroxidok, amelyek magas reaktivitásuk miatt károsíthatják a sejteket és a szöveteket. A ROS például olyan molekulákat foglal magában, mint a hidroxilgyökök, peroxinitrit és szuperoxid-anionok. Ezek a molekulák természetes módon keletkeznek az anyagcsere során, de külső tényezők, mint például a sugárzás vagy a szennyezett környezet is fokozhatják a ROS képződését. A szabad gyökök krónikus gyulladásokat okozhatnak a szervezetben, amelyek fájdalomhoz és szöveti pusztuláshoz vezetnek. A “lipidperoxidáció” olyan folyamat, amely során a szabadgyökök megtámadják és károsítják a sejtek membránjait, különösen a lipideket, amelyek fontos alkotóelemei ezeknek a membránoknak. Ennek a folyamatnak a következménye lehet a sejtek károsodása és pusztulása.
Amikor azt mondják, hogy valami csökkenti a ROS és a lipidperoxidáció képződését, az azt jelenti, hogy az adott anyag vagy kezelés hatására kevesebb reaktív oxigén faj keletkezik a szervezetben, és ezáltal csökken a sejtek membránjainak károsodása. Ez egy pozitív hatás, mivel a ROS és a lipidperoxidáció által okozott károsodások összefüggésbe hozhatók különféle egészségügyi problémákkal és betegségekkel, például a már említett krónikus gyulladásos állapotokkal, szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint az öregedéssel kapcsolatos folyamatok gyorsulásával. A ROS és a lipidperoxidáció csökkentése segíthet megelőzni ezeket a problémákat és támogathatja az egészséges sejtek és szövetek működését.
Egy két hetes, orális gyömbér-kiegészítővel végzett beavatkozási tanulmány osteo arthritisben szenvedő betegeknél kimutatta a gyömbér hatékonyságát fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő vegyületként. Az utóbbi években azt is felfedezték, hogy a gyömbér olyan biológiai hatásokkal rendelkezik, mint például antimikrobiális, antioxidáns és anti-allergén hatások, valamint a rák megelőzése (pl. javulás a vastagbélrák kockázatának mutatóinak kifejeződésében). Számos tanulmány igazolta, hogy a gyömbér potenciálisan képes megelőzni a kardiovaszkuláris betegségeket, a kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezőiként működő kapcsolódó patológiákat (diabétesz, elhízás és metabolikus szindróma), a kemoterápiával összefüggő hányingert és hányást, az arthritiszt, a gyomor működészavarát, a fájdalmat, a légzőszervi rendellenességeket és a neurodegeneratív betegségeket. A fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség, a rheumatoid arthritis, a pikkelysömör és a lupus erythematosus néhány gyakori gyulladásos betegség közé tartozik. Ezek a megbetegedések rendkívül súlyosak és gyakran osztoznak olyan jelekben, mint a gyulladásos folyamatok és az immunrendszer rendellenességei. Az anti-gyulladásos tulajdonságokkal rendelkező gyömbér fogyasztása javíthatja ezeknek a betegeknek az életminőségét.